Wortels: een beetje vreemd, maar wel wortel.

Een beetje vreemd, maar wel wortel

 Carrots_of_many_colors

De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van he Huis van Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus mogelijk zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid.
De wortel is een heel dankbare groente om in de tuin of in bakken op het balkon te verbouwen. De wortel kan al in januari worden gezaaid. Bij te vroeg zaaien kan echter in hetzelfde jaar nog bloei optreden. Ze beginnen dus al vrij vroeg in het seizoen te groeien en al relatief snel kan men er elke dag een paar van uittrekken om rauw op te eten. En hoe meer men het veldje uitdunt, hoe beter de anderen zullen groeien.

De wortels zijn het gehele jaar door in onze boerderij winkel te koop. En daarom kun je hit recept elk moment in het jaar maken.

Ingredienten:

–          400 gr wortels in stukken

–          150 gr zelfrijzend bakmeel

–          200 ml melk

–          Peterselie

–          Peper en zout

Kook de wortels kort en spoel ze af met koud water. Meng de bloem al roerend met de melk tot een dikke pap en breng op smaak met peper en zout. Het vet in de frituurpan moet verwarm worden tot 175˚. Wanneer het vet warm genoeg is, kunnen de wortels door het beslag gehaald worden. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met het beslag. Plaats ongeveer 5 á 6 stukjes wortel in het frituurmandje en plaats het in het vet. Belangrijk is om direct met het mandje te schudden om te voorkomen dat het beslag aan het mandje blijft plakken. Na ongeveer drie minuten zijn de wortels gaar. Laat ze even in een vergiet uitdruipen en leg ze vervolgens op een schaal. Aan het eind kunnen de stukjes gegarneerd worden met peterselie.

 

20160119_183516

Print Friendly, PDF & Email

< Terug naar recepten

Geef een reactie