Prei

Week 50: 8 december – 12 december

De vele mogelijkheden van het gebruik van prei

Op onze boerderij is prei het jaar rond beschikbaar. Prei was vanouds een belangrijke herfst- en wintergroente, maar door gebruik te maken van verschillende rassen is het nu mogelijk het hele jaar door prei aan te voeren. Op de boerderij wordt de prei in de zomermaanden voornamelijk gebruik in de soepgroente en in de verschillende soorten zomermixen die we bereiden. Maar ook in de wintermaanden is de prei doorlopend bij ons verkrijgbaar. Doordat de prei in mei begint te bloeien wordt de laatste winterprei gerooid midden tot eind april en ongeschoond in koelcellen op -1 °C bewaard. Deze prei kan zo tot eind juni bewaard worden.

Prei kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Ook zijn er verschillende recepten over het maken van prei-soep. Deze week hebben we echter een heerlijk recept van oven omelet en prei.

Ingrediënten:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de prei en snijd fijn. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de prei 3 min. Bak de spinazie 1 min. mee tot deze is geslonken.

  2. Klop de eieren los in een kom. Meng met het spinazie-preimengsel, de kookroom, nootmuskaat, tijm, peper en eventueel zout. Rasp de kaas. Schenk het mengsel in de ingevette quichevorm en bestrooi met de kaas. Bak ca. 25 min. in het midden van de oven. Serveer de omelet (lauw)warm of koud.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

< Terug naar recepten

Geef een reactie