Spruitjes

Spruitjes: een makkelijk recept voor een
bijzonder lekkere groente

De eerste spruitjes (zoals ze ook wel genoemd worden) werden in België gekweekt in een kwekerij aan de rand van Brussel, ergens in de Middeleeuwen. Hier probeerde een kweker genaamd Kees Ool echte kolen te kweken.

Maar hij werd ziek en zijn zoon ging verder met het kweken van de kolen. Maar het schijnt dat hij niet het goede recept had voor de kolen en deed voor alle kolen van alles veel te weinig in de grond. Te weinig water, te weinig koolzaad met als resultaat: heel erg kleine kooltjes. Je kon ze bijna schattig noemen!

De zoon vond dit vreemd en ging naar zijn vader toe om te vragen wat dit was. De vader reageerde verbaasd: “Allez wat spruit er nu weer uit de grond? Wat een kleine koolskes!” Ook de vader wist niet wat hij er mee moest. Toch besloten ze maar om de kooltjes op de markt te zetten onder de naam ‘spruiten’. Een aantal mensen kochten de spruiten en waren licht enthousiast en meerdere mensen begonnen ook de spruiten te kweken omdat dit veel geld bespaarde dan de gewone kolen.

Veel jaren gingen voorbij toen opeens een paar Engelse handelaren de spruitjes zagen en erg verbaasd waren en zich afvroegen wat dit was. Omdat op het bordje met de prijs ‘spruitjes’ stond, noemden de handelaren de spruitjes maar ‘Brussels sprouts’.

Voor een lekker en makkelijk recept heb je het volgende nodig:

  • een stronk spruiten
  • 1 bakje gerookte spekjes
  • een pond gehakt
  • een rode ui

Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Kook ze vervolgens met een klein laagje water 4 minuten in kokend water tot ze beetgaar zijn. De kooktijd hangt af van de grootte van de spruiten, dus houd daar rekening mee. Schiet de spruiten in een vergiet en laat ze uitlekken

Bak vervolgens de spekjes uit in een koekenpan met een klein beetje boter. Snij de ui in kleine blokjes. Bij de gewenste knapperigheid van de spekjes, wordt de ui toegevoegd. Laat een paar minuten op een gemiddeld vuur pruttelen en voeg daarna het gehakt toe en bak dit rul. 

Wanneer het gehakt rul en gaar is, kunnen de spruiten worden toegevoegd. Laat het geheel op een laag vuurtje nog ongeveer 5 tot 10 minuten na garen. Roer regelmatig de spruiten door het gehaktmengsel.

Serveer met lekker aardappelpuree en je hebt een heerlijke wintermaaltijd.

Spruitjes 2

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

 

< Terug naar recepten

Geef een reactie