Week 47: 16 november – 21 november
Rettich: een vergeten groente met de smaak van vandaag
De rettich wordt ook wel daikon of rammenas genoemd. Deze lange witte wortel heeft een pittige smaak te vergelijken met radijs. Echter zijn de mogelijkheden om deze wortel te verwerken in recepten vele malen groter. Het kan rauw worden gebruikt in bijvoorbeeld salades of als gezonde borrelhapjes. Rettich kan verder ook heel goed in een wok menu gebruikt worden door het samen met andere groenten te wokken in de pan.
Rettich is niet alleen heel lekker, het is ook nog eens bijzonder gezond! Zo bevat 100gr rettich alle vitaminen en mineralen die we dagelijks nodig hebben. Daarnaast heeft rettich een positief effect op de gehele spijsvertering. Ook heeft rettich een bloedzuiverende werking en heeft het stoffen in zich die ziekmakende bacteriën kunnen doden.
Al met al goede redenen om deze vergeten groente weer eens in het hedendaagse daglicht te zetten:
Ingrediënten:
- Een flinke rettich
- o,5 l water
- 1 blokje kruidenbouillon
- 2-3 tenen verse knoflook
- 1 eetlepel honing
- Tijm (ong. 2 eetlepels)
- Cayennepeper
- Zout
- 50 ml kookroom
- Optioneel: 3-4 plakken rauwe ham of bacon
Maak de rettich schoon en snijd hem in kleine blokjes. Doe deze in een pan, samen met het water en de kruidenbouillon.
Voeg de knoflook toe aan de soep, samen met de cayennepeper en de tijm. Breng het aan de kook en laat zachtjes koken tot de rettich gaar is. Het heeft dan ongeveer de structuur van een aardappel. Om dit te controleren kun je er met een vork inprikken. Wanneer dit makkelijk gaat, is de rettich gaar.
Zet de staafmixer in de rettich en maak het geheel tot een mooie gladde soep. Dit ziet er dan een beetje uit als de structuur van appelmoes
Zet vervolgens de pan op een lager vuur en voeg er de room en de honing bij. Je kunt de soep nu op smaak brengen met wat zout en peper.
Om de soep af te maken kun je nog kiezen voor een lekkere garnering. Bak hiervoor wat repen rauwe ham of bacon uit tot knapperige stukjes en leg deze tijdens het serveren op de soep, samen met wat extra tijm