Nieuws

Op deze pagina vindt u informatie en praktische tips over verschillende groenten.

We starten met een informatief artikel over uien. Naast de gebruikelijke alledaagse weetjes over deze groente, hebben we hier een artikel gevonden in het Algemeen Dagblad die minder voor de hand liggende feiten benoemd.
Een heel andere kijk op uien.

Waarom we vaker uien in onze pannen moeten stoppen

1 Ui voegt veel gezonde smaak toe

Gerechten op smaak brengen doen veel thuiskoks met veel zout, peper en eventueel nog wat pikante kruiden. Lekker, maar niet allemaal zo gezond, vooral dat zout. Uien zijn een natuurlijk smaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.

2 Uien zijn goed voor je hart

Ten eerste bevatten ze geen cholesterol, wat goed is aangezien cholesterol ervoor zorgt dat de kans op hartaanvallen en beroertes toeneemt. Daarnaast blijkt uit verschillende studies op dieren ook dat een ui eten het risico op bloedstollingen verlaagt, waardoor ook de kans op een hartaanval afneemt.

3 Ze zouden het risico op kanker verkleinen

Volgens een studie uit 2017 van de Universiteit van Guelph zouden rode uien kankerbestrijdende krachten in zich hebben, omdat ze grote hoeveelheden quercetine en anthocyanine bevatten. ,,We ontdekten dat uien uitstekend zijn in het doden van sommige kankercellen,” zei hoofdauteur Abdulmonem Murayyan daar toen over.

Natuurlijk is het niet zo dat als je kanker hebt, die bij als bij toverslag verdwijnt door het eten van een bord rode uien. Dat zou iets te makkelijk zijn en daarvoor is ook nog veel meer onderzoek nodig.

4 Ze bevatten gunstige bacteriën

Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, die bekend staat als inluline, kan het eten van uien helpen om het aantal “goede bacteriën” in uw darmen op peil te houden. Dat komt volgens een studie uit 2018 van King’s College in Londen doordat de vezel als een vorm van voedsel wordt gezien door de bacteriën.

Uien bevatten daarnaast ook een samenstelling genaamd ‘fructo-oligosacchariden’ die de groei van bifidobacteriën kan stimuleren, die op hun beurt dan weer de groei van mogelijk schadelijke bacteriën in de dikke darm onderdrukken.

5 Ze reguleren de bloedsuikerspiegel

Ook dit gezondheidsaspect van de ui moet nog verder onderzocht worden, maar proeven op dieren tonen alvast aan dat de ui een te hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het zou de zwavel in de uien zijn die de productie van insuline zou kunnen verhogen.

Bron: Redactie Koken&Eten 

Terug naar Home