Dit valt altijd in de prei (s)….

Prei is een aromatische, pittige groente met lange witte stelen en groen schutblad. Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. En dat ruik je! Noord-Brabant en Limburg zijn de belangrijkste teeltgebieden in Nederland. Prei is het gehele jaar in onze winkel verkrijgbaar. We hebben is winter-, en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomerprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoort  is minder lang houdbaar dan winterprei. De schacht van de prei wordt gebleekt: tijdens de groei worden de voren steeds met aarde aangevuld.

Voor de bereiding van prei hebben we een lekker recept van Jamie Oliver gevonden. Het is een makkelijk recept voor een doordeweekse avond.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 el boter
• olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, gehakt
• 1 kg prei, gesneden
• 150 g langkorrelige rijst
• 1 tl gedroogde oregano
• 750 ml groentebouillon
• 300 ml volle room
• gemengde kruiden (bijv. peterselie, kervel, munt, basilicum en bieslook), gehakt


1. Verhit de boter met 2 eetlepels olie in een steelpan. Fruit de ui en knoflook zacht. 

2. Roerbak de prei 5 minuten mee. Voeg zout en peper toe, plus de rijst en de oregano, en roer 3 minuten. Roer de bouillon erdoor en laat 20 minuten zachtjes koken.

3. Pureer in een blender en doe terug in de pan. Voeg de room toe en warm door. Serveer met de kruiden en druppels olijfolie. 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

< Terug naar recepten