Zuurkool

 

Oma’s recept maakt zuurkool een stuk lekkerder

De witte kool die op ons bedrijf biologisch worden verbouwd, worden in de wintermaanden verwerkt tot zuurkool. Hiervoor worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern, de pit uitgeboord. De overgebleven bladeren worden fijngesneden en gezouten, met ongeveer zout. De kool wordt daarna met kruiden en karnemelk gemengd en in een Keulse pot gestopt. Door het aanstampen van de kool komt deze onder het vocht te staan. Afgedekt fermenteert de kool in ongeveer 6 weken tot zuurkool.

Op deze manier kunnen we wijnzuurkool, rodekool-zuurkool of kerrie-zuurkool. Het volgende recept  is een oud familierecept, maar bijzonder lekker.

Ingrediënten:

– een pond gehakt
– een pond zuurkool
– 750 gram aardappelen (Bildstar of Parel zijn goed te gebruiken aardappelen hiervoor)
– 4 tot 5 bananen
– scheutje melk of room
– peper en zout

Schil de aardappelen en kook de gaar zodat er puree van gemaakt kan worden. Pureer de aardappelen en schenk er de melk of de room bij. Maak de puree op smaak met peper en zout.

Bak ondertussen het gehakt rul in een verwarmde koekenpan. Vet een ovenschaal in en schenk het gehakt op de bodem van de ovenschaal. Hier bovenop komt de laag aardappelpuree en vervolgens de (ongekookte) zuurkool.

Dek de laag zuurkool af met de in plakjes gesneden bananen. De schotel moet nu alleen nog ongeveer 25 minuten warm worden in een voorverwarmde oven op 225 °. Eet smakelijk!

 

Zuurkool met banaan

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

 

< Terug naar recepten

Geef een reactie