Koolraap was hard op weg een vergeten groente te worden,
maar tegenwoordig komt dit smakelijke knolgewas weer meer in de belangstelling. En dat is terecht, want het is gezond, erg lekker en je kunt er in de keuken veel kanten mee op
Koolraap is niet de meest fraaie groente. Als je er niet bekend mee bent zal de grote knol er niet echt toe uitnodigen om je mes erin te zetten
Het is het handigste om deze groente eerst te schillen voordat je ‘m verder verwerkt. Dit kan op twee manieren. Snijd eerst heen schijf van de bovenkant en het kontje plat af , zodat de knol recht op je snijplank blijft staan. Verwijder dan de schil. Dat kan met een mes of zelfs met een stevig model dunschiller. Als je een mes gebruikt, zorg dan dat je het voorzichtig doet, bijvoorbeeld door telkens een klein beetje af te snijden. Zet niet teveel kracht, want uitschieten is anders zo gebeurd. Je kunt de volgorde ook omdraaien en eerst de koolraap in blokjes snijden en dan de schil verwijderen.
Let op: vaak zit er nog een vezelig laagje direct onder de schil. Dat is eigenlijk oneetbaar. Schil dat ook weg, tot je bij het sappige vruchtvlees komt.
Deze kennis komt goed van pas voor het bereiden van het volgende recept:
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 750 g koolraap, in blokjes
- 750 g aardappelen, in stukken
- 150 g magere gerookte spekblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g champignons, in plakjes
- 1 eetlepel boter
- 100 ml melk
- 400 g andijvie, in dunne reepjes
- nootmuskaat
Tips:
- Koolraap slinkt niet tijdens de bereiding
- Je hebt weinig afval van een ongesneden koolraap (van 1 kilo blijft zeker 750 gr over)
- Koolraap is zeer geschikt om in te vriezen. Even kort blancheren en dan in de vriezer
printfriendly]