Week 46: 9 november – 13 november
Boerenkoolchips: lekker gezond en heel erg makkelijk te maken
De boerenkool staat in deze tijd van het jaar volop in de groentetuin. Veel mensen kennen deze gezonde groente al van de Hollandse boerenkoolstamppot. Omdat boerenkool een zeer gezonde groente is, is het in deze tijd van het jaar ook een erg populaire groente. Het scoort zelfs heel hoog in de top tien van meest gezonde groenten.
Boerenkool is familie van de spruiten, kolen, broccoli en bloemkool. De groenten van deze plantenfamilie zijn allemaal erg gezond. Boerenkool bevat de meeste voedingsstoffen en biedt een grote hoeveelheid vitamine A, C, K en mangaan. Verder bevat het behalve veel vezels ook koper, calcium, vitamine B6 en kalium.
Ook in het buitenland wordt deze groente steeds populairder. Hier hebben ze ontdekt dat deze groente zich prima leent voor het maken van chips. Door het maken van deze boerenkoolchips, kan men genieten van een gezonde snack tussendoor. Ook kan er met verschillende kruiden gewerkt worden zodat iedereen de chips kan maken naar eigen wensen. Hieronder een basisrecept:
Voor 1 ovenplaat boerenkool chips – voorbereidingstijd: 5 minuten – oventijd: 8 á 10 minuten
Ingrediënten
-
Verse boerenkool, gewassen
-
Scheutje olijfolie
-
Knoflook
-
Grof gemalen zeezout
-
Vers gemalen peper
Recept chips van boerenkool uit de oven
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Was de boerenkool en maak met een theedoek goed droog .
-
Scheur de boerenkool in kleine stukjes (verwijder hierbij de dikke stelen).
-
Leg de boerenkool op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en schenk er een beetje olijfolie overheen. Let op dat je ook alle uiteinden van de blaadjes besprenkelt zijn met de olie. Breng op smaak met de knoflook, peper en het zout.
-
Hussel de boerenkool voorzichtig en plaats de plaat voor 8 a 10 minuten in de oven. De boerenkool chips is klaar wanneer de blaadjes bruin beginnen te worden. Maar ze moeten de groene kleur van de boerenkool ook behouden.
-
Blijf wel in de buurt van je oven! want elke oven werkt anders en het kan heel snel gaan. Je kunt het beste na 5 minuten even kijken en de blaadjes omscheppen zodat het gelijkmatig bruin wordt.
-
De knoflook kan vervangen worden door chilikruiden of kerrie
Ingrediënten
gewassen